Składniki :
2 szklanki mąki
3 dag. drożdży
150 ml. mleka
1 łyżka cukru
7 dag. masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 duża cebula
żółtko
3 łyżki maku
pieprz
Wykonanie:
Drożdże wkrusz do letniego mleka. Dodaj 2 łyżki mąki i cukier, rozmieszaj odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połowę masła roztop, przestudź. Pozostałą mąkę wysyp na stolnicę, dodaj rozczyn, jajko i sól. Wymieszaj łyżką, zagnieć. W ciasto wrób roztopione masło, wyrób, przykryj, odstaw do wyrośnięcia. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na pozostałym maśle, dopraw. Ciasto podziel na 8 kawałków, uformuj bułeczki. Ułóż na blasze, posmaruj żółtkiem, posyp makiem i cebulką. Wyrośnięte piecz około20 minut w temperaturze 190 C.