BUŁECZKI Z MAKIEM I CEBULĄ

Składniki :

2 szklanki mąki

3 dag. drożdży

150 ml. mleka

1 łyżka cukru

7 dag. masła

1 jajko

1 łyżeczka soli

1 duża cebula

żółtko

3 łyżki maku

pieprz

 

Wykonanie:

 

Drożdże wkrusz do letniego mleka. Dodaj 2 łyżki mąki i cukier, rozmieszaj odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połowę masła roztop, przestudź. Pozostałą mąkę wysyp na stolnicę, dodaj rozczyn, jajko i sól. Wymieszaj łyżką, zagnieć. W ciasto wrób roztopione masło, wyrób, przykryj, odstaw do wyrośnięcia. Cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na pozostałym maśle, dopraw. Ciasto podziel na 8 kawałków, uformuj bułeczki. Ułóż na blasze, posmaruj żółtkiem, posyp makiem i cebulką. Wyrośnięte piecz około20 minut w temperaturze 190 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *