Składniki
1 średnia główka kapusty białej
3 -4 marchewki
? pora
1 średnia cebula biała
1 średnia cebula czerwona
3 ząbki czosnku
2 -3 łyżki octu
3 łyżki cukru
sól
pieprz, do smaku
3 łyżki oliwy lub oleju
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy, solimy, posypujemy częścią cukru i lekko ugniatamy aby zmiękła . Marchew obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, por siekamy w drobne kawałki. Czosnek przeciskamy przez praskę.Wszystkie warzywa mieszamy wraz z kapustą, doprawiamy solą, pieprzem, resztą cukru i octem. Dodajemy oliwę i ponownie mieszamy. Można dodać też pokrojoną świeżą natkę pietruszki bądź szczypiorek. Surówka jest dobra po 1 – 2 godzinach od wykonania jak się przegryzie troszkę w lodówce.