Składniki:
Biszkopt jasny:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Ponadto:
sok z cytryny
cukier
4 kubki po 330 ml. kremówki
2 opakowania nadziewanych rurek ciemnych
2opakowania nadziewanych rurek jasnych
1 opakowanie cukierków lentilek
Wykonanie:
Biszkopt jasny:
Białka ubij na sztywno, dodaj żółtka, ubijając, stopniowo wsypuj cukier. Dodaj po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszaj. Piecz około 30 minut w 180C.
Biszkopt ciemny:
Przygotuj w ten sam sposób, dodając po cukrze kakao. Upiecz. Ostudzone biszkopty przekrój na dwa krążki .Sok z cytryny wymieszaj z niewielką ilością cukru i przegotowaną wodą. Kremówki ubij na sztywno. Ułóż jasny biszkopt, nasącz ponczem. Posmaruj kremem śmietanowym. Ułóż ciemny biszkopt, nasącz, ułóż śmietanę. Tak postępuj z resztą placków. Boki i wierzch tortu posmaruj śmietaną. Boki obłóż rurkami, wierzch posyp lentilkami.