Składniki:
25 dag. mąki
sól
5 łyżek oliwy
2 dag. Świeżych drożdży
38 dag. kalafiora
25 dag. marchewki
10 dag. sera żółtego
1 pęczek dymki
1/2 pęczka trybuli
3 jajka
10 dag. śmietany kremówki
pieprz
5 dag. płatków migdałowych
tłuszcz i mąka do formy
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z połową łyżeczki soli. Dodać oliwę i drożdże rozpuszczone w 125 ml ciepłej wody. Dobrze wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Marchew obrać, pokroić na ? p o łów k i, gotować 10 minut w posolonej wodzie. Na 5 minut przed końcem gotowania dołożyć różyczki kalafiora. Wyrośnięte ciasto zagnieść. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt 25×33 cm. Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Spód i brzegi formy wylepić ciastem. Na cieście rozłożyć marchewki i różyczki kalafiora. Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na 15 minut Dymki pokroić w plasterki. Ser żółty zetrzeć. Jajka wymieszać ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto posypać dymką i startym serem. Polać sosem śmietanowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 35-40 minut. Gotowy placek posypać uprażonymi płatkami migdałowymi i udekorować listkami trybuli.