Składniki:

1 sprawiona duża kura

1/2 szklanki ryżu

1 duża cebula

1 pęczek natki pietruszki

3 łyżki oleju słonecznikowego

1 łyżka masła

słodka papryka

sól

Wykonanie:

 

Obrać cebulę, drobno pokroić przelać wrzątkiem na sitku. Rozgrzać na patelni łyżkę oleju i łyżkę masła podsmażyć cebule,posypać obficie słodką papryką. Odstawić. Kurę podzielić na kawałki,posypać solą .Rozgrzać resztę oleju obsmażyć kurę na gorącym tłuszczu. Dodać cebule. Polać szklanką zimnej wody,dusić do miękkości pod przykryciem.Wyjąc kurę jeśli sos jest za rzadki odparować). Zebrać z wierzchu łyżkę tłuszczu przełożyć na gorącą patelnię, obsmażyć surowy ryż (nie może się skleić). Przełożyć ryż do naczynia żaroodpornego. Na ryżu ułożyć kawałki kury, polać sosem. Piecz10- 15 minut w temperaturze 250 C.Posypać natką,podawać z mizerią.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *