Składniki:

50 dag. roszponki

25dag salami

10 dag. owczego sera

5 łyżek oliwy

2 łyżki octu winnego

szczypiorek

sól

cukier

ziarenka pieprzu

 

Wykonanie:

 

Starannie umyć roszponkę, osuszyć, oddzielić liście. Pokroić salami i owczy ser w równą kostkę. Przyrządzić sos winegret. W tym celu wymieszać ocet winny z solą i pieprzem. Dodać oliwę. Opłukać pod bieżącą wodą szczypiorek, osuszyć na ściereczce, posiekać. Jedną łyżkę winegret (resztę wykorzystać w innym celu). Wszystkie przygotowane składniki sałatki wrzucić do miski. Całość delikatnie przemieszać za pomocą sztućców sałatkowych. Polać przyrządzonym winegretem. Podawać koniecznie bezpośrednio po przyrządzeniu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *