Składniki:
50 dag ziemniaków
30 dag. mielonej wołowiny
20 dag porów
12 dag. czerwonej soczewicy
2 średnie cebule.
3 szklanki rosołu (instant}.
2 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego.
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
biały pieprz z młynka
słodka papryka
Wykonanie:
Dobrze opłukać czerwoną soczewicę, osączyć na sitku. Obrać dwie średnie cebule, drobno posiekać. Obrać ziemniaki, umyć, pokroić w drobną równą kostkę. Dokładnieoczyścić pory, opłukać, pokroić ukośnie w talarki. Rozgrzać w garnku dwie łyżki oleju, zeszklić cebulę, stale mieszając. Dodać mieloną wołowinę, energicznie wymieszać z posiekaną cebulą. Rozprowadzić dwie łyżki koncentratu pomidorowego w rosole (instant), wlać do garnka. Całość dobrze wymieszać. Wsypać do garnka ziemniaki oraz soczewicę. Całość gotować około 15 minut na małym ogniu, kilka razy przemieszać. Dodać pory na minut przed końcem gotowania. Danie doprawićdo smaku solą, pieprzem i papryką. Danie posypać listkami natki pietruszki.