Składniki:
4 jajka
3 pomidory
2 żółte papryki
2 cebule
2 cukinie
1 ząbek czosnku
olej
Wykonanie:
Umyć papryki, przekroić, starannie oczyścić je z gniazd nasiennych, pokroić w paski. Dokładnie umyć dwie cukinie, również pokroić w paski. Obrać dwie cebule i ząbek czosnku. Cebule drobno pokroić, czosnek najlepiej przecisnąć przez specjalną praskę. Rozgrzać na patelni trzy łyżki oleju Wsypać pokrojoną cebulkę, zeszklić, często mieszając. Dodać wszystkie przygotowane warzywa oraz czosnek. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć około 5 minut, posypać solą i pieprzem. Dokładnie oczyścić i umyć pomidory, podzielić je na połówki lub ćwiartki, dodać do warzyw na patelni. Wyrobić w jarzynowej masie cztery równe wgłębienia. Wbić do nich jajka. Przykryć patelnię dużą pokrywką. Smażyć jajka przez 5 minut na średnim ogniu. Opłukać pod bieżącą wodą pęczek koperku, osuszyć na ściereczce, posypać jajka przed podaniem. Potrawę najlepiej serwować prosto z patelni, dodając świeże białe pieczywo (na przykład bagietkę).