TORT BEZOWO- TRUSKAWKOWY

Składniki:

 

10 czubatych łyżek cukru pudru

7 czubatych łyżek mąki

6 płaskich łyżek masła lub margaryny

6 czubatych łyżek cukru

4jajka

1 cukier waniliowy

2 łyżki mleka

2łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

40 dag. truskawek

20 dag śmietany kremówki

4 czubate łyżki cukru

1 cukier waniliowym

sok z 1/2 cytryny

8 łyżeczek żelatyny

1 łyżka cukru pudru

melisa cytrynowa do dekoracji

 

Wykonanie:

 

Utrzeć tłuszcz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Oddzielić białka od żółtek 4 jajek. Dodawać żółtka kolejno do masy ucierając do uzyskania konsystencji kremu. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do masy. Wlać mleko,całość wymieszać. Wlać 1/2 ciasta do nasmarowanej i oprószonej bułką lub mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Ubić białka na sztywną pianę wsypać cukier puder ubić .Połową piany posmarować ciasto w formie. Wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika i piecz 30 minut w temperaturze 175 C. Wyjąc do ostygnięcia. W ten sam sposób przygotować drugą warstwę ciasta.

Krem:

Rozprowadzić żelatynę ,umyć i oczyścić truskawki.2 owoce odłożyć do dekoracji.

Resztę zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny. Dodać żelatynę całość wymieszać i wstawić do lodówki. Ubić śmietanę wsypując cukier waniliowy. Przemieszać z kremem gdy ten zacznie tężec. Zapiąć brzeg tortownicy wokół dolnej warstwy ciasta. Posmarować kremem,przykryć drugim krążkiem. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Wyjąć z formy posypać cukrem pudrem. Udekorować truskawkami i melisą.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *