SAŁATKA POMIDOROWA Z TUŃCZYKIEM

Składniki:

 

25 dag. pomidorów

1 mała puszka tuńczyka

10 dag. dymki

1 mała cebula

1 pęczek natki pietruszki

1/2 kromki pieczywa gruboziarnistego

1 łyżeczka oleju

sól

pieprz

ocet

słodzik lub cukier

Wykonanie:

Umyć pomidory, wytrzeć ściereczką, pokroić w plasterki Rozdrobnić tuńczyka w puszce za pomocą 2 widelców. Umyć dymkę, pokroić w równe talarki. Przełożyć  na talerze, dodać kilka listków natki (resztę drobno posiekać). Obrać jedną małą cebulę, również posiekać. Przesypać pokrojone składniki do miski, lekko przemieszać. Wymieszać ocet z solą, pieprzem i słodzikiem(lub cukrem)i olej. Polać marynatą składniki w misce. Odstawić na krótko do zmacerowania. Podawać z połową kromki pieczywa gruboziarnistego.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *