Składniki:
1 biała kapusta
30 dag. cienkiej kiełbasy
1 kostka margaryny boczek (opcjonalnie)
25 dag. makaronu łazanki
Vegeta
sól
pieprz
czerwona papryka
swoje ulubione przyprawy
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli (żeby później łatwiej można było doprawić smak), gdy jest ugotowana przekładamy ją na durszlak, aby odciekł nadmiar wody (pomagamy jej odpłynąć ugniatając tłuczkiem do ziemniaków). Gotujemy łazanki w osolonej wodzie, a w tym czasie rozpuszczamy margarynę i przesmażamy kiełbasę i boczek pokrojone w gruba kostkę, później dodajemy kapustę i razem smażymy do momentu, za kapusta dobrze się zagrzeje. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy z ugotowanymi i odcedzonymi łazankami. Doprawiamy: Vegetą, solą, pieprzem, odrobiną papryki i majerankiem.