Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (zwiniętego w rolkę)
10 dag. masy marcepanowej
10 dag. zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
1 jajko
szczypta cynamonu
szczypta soli
4 łyżki rumu
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Marcepan, orzechy, jajko, cynamon, sól i rum zagnieść na jednolitą masę. Masę podzielić na pół. Ciasto francuskie rozwinąć. Połowę ciasta francuskiego posmarować połową masy. Ciasto złożyć na pół (przykryć połowę z masą drugą połówką). Ciasto pokroić na paski. Każdy pasek skręcić w spiralę i końce połączyć, tworząc krążki (końce należy bardzo mocno ścisnąć ze sobą, żeby podczas pieczenia się nie rozkleiły. Tak samo przygotować krążki z drugiego ciasta francuskiego. Krążki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku około 10- 15 minut w temperaturze 220 .C na złoty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.