Składniki:
1/2 kg. mąki
25 dag. margaryny
2 żółtka
5 dag. kostki drożdży
2 łyżki cukru
1 /4 szklanki ciepłego mleka
Dodatkowo:
Cukier puder
cukier waniliowy
marmolada twarda
żółtko do smarowania
Wykonanie:
W letnim mleku rozpuścić drożdże z cukrem dodać resztę składników.Margarynę rozpuścić i letnią wlać do ciasta.Zagnieść ciasto i włożyć do zimnej wody tak aby było przykryte. Gdy ciasto wypłynie wyciągnąć. Na stolnice nasypać mąki i wyrobić ciasto. Rozwałkować dość cienko na koło. Podzielić na trójkąty i od szerokiej strony dawać marmoladę i zwijać do wąskiej strony. Rogaliki smarować roztrzepanym żółtkiem. Piec około 30 minut w temperaturze180C. Po wyciągnięciu z piekarnika posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.