Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
5 dag. świeżych drożdży
2 całe jajka
25 dag. margaryny
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
sól
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć ze śmietaną i solą. Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże ze śmietaną, jajka i sól. Zarobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut by ciasto podrosło.
Składniki:
Farsz:
30 dag. gotowanego mięsa mieszanego
25 dag. pasztetu drobiowego lub kiełbasy (kiełbasę zmielić)
1 cebulka
1 jajko
2 płaskie łyżki tartej bułki
sól
pieprz
majeranek do smaku
Wykonanie:
Farsz:
Zimne mięso zmielić przez maszynkę ,cebulę pokroić zeszklić na maśle lub oleju.Wszystkie składniki umieścić w misie dodać resztę składników wymieszać doprawić do smaku. Ciasto cienko rozwałkować, ułożyć wałek z farszu, zrolować. Pokroić na kawali według własnego uznania. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia składaniem do dołu. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym żółtkiem. Piecz na złoto. Około 25 minut w temperaturze 180C.