Składniki:
1,5 kg skrzydełek, lub pałek z kurczaka
1 przyprawa do kurczaka w torebce
2-3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
Wykonanie:
Do przyprawy wlać olej, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać ze skrzydełkami, odstawić na 2 godziny.1i1/2 szklanki surowego ryżu ugotować.
Zalewa:
3i1/2 szklanki wody lub bulionu
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka maggi w płynie
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki curry
Wykonanie:
Masło rozpuścić ,zdjąć z ognia. Do masła wlać wodę, dodając pozostałe składniki Surowy ryż opłukać na sicie i wsypać do żaroodpornego naczynia, lub blaszki do pieczenia. Ułożyć skrzydełka na ryżu, wlać połowę zalewy. Drugą połowę zalewy wlewamy w trakcie pieczenia, gdy będzie widać że ryż wchłonął wodę. Piec niecałe 1,5 godziny. w temper.190-200 stopni. Przy naczyniu żaroodpornym trzeba pamiętać aby zalewa była gorąca przy ponownym wlewaniu jej do gorącego naczynia żaroodpornego.