Składniki:

 

4 golonka do 1 kg .każda

 

Zalewa peklująca:

 

4 liście laurowe

10 ziarenek ziela angielskiego

2 łyżki soli peklującej

1 łyżka soli

10ziarenek pieprzu ziarnistego

1 marchewka pokrojona w talarki

4 ząbki czosnku pokrojonego w kawałeczki

1 cebula-pokrojona w plasterki

2 litry wody

 

Wykonanie:

 

Zagotować wodę wraz z wszystkimi składnikami około 5 minut. Następnie wystudzić. Wkładać oczyszczone golonka do zalewy peklującej Pozostawić w chłodnym miejscu przez 4-5 dni Po wyciągnięciu z zalewy,dobrze umyć. Natrzeć pieprzem, można też posypać papryką.Ułożyć do wysmarowanego żaroodpornego naczynia lub brytfanki Włożyć do piekarnika na około 1,5 godziny do 2 godzin.Piecz w temperaturze 180C.pod przykryciem .

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *