Składniki:
4 golonka do 1 kg .każda
Zalewa peklująca:
4 liście laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki soli peklującej
1 łyżka soli
10ziarenek pieprzu ziarnistego
1 marchewka pokrojona w talarki
4 ząbki czosnku pokrojonego w kawałeczki
1 cebula-pokrojona w plasterki
2 litry wody
Wykonanie:
Zagotować wodę wraz z wszystkimi składnikami około 5 minut. Następnie wystudzić. Wkładać oczyszczone golonka do zalewy peklującej Pozostawić w chłodnym miejscu przez 4-5 dni Po wyciągnięciu z zalewy,dobrze umyć. Natrzeć pieprzem, można też posypać papryką.Ułożyć do wysmarowanego żaroodpornego naczynia lub brytfanki Włożyć do piekarnika na około 1,5 godziny do 2 godzin.Piecz w temperaturze 180C.pod przykryciem .