Składniki:

25 dag. margaryny

1 szklanka cukru pudru

2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny

4 jajka

1i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

3 łyżki soku z cytryny

Lukier:

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać do niej startą skórkę z cytryny i wbijać kolejno jajka, za każdym razem wszystko dobrze ucierając Do osobnego naczynia przesiać mąkę, połączyć z solą i proszkiem do pieczenia . Na koniec ucierania dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać wszystko łyżką. Gotową masę przełożyć do formy keksówki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. pieczemy w piekarniku nagrzanym 170 C. około 45-50 minut.

Lukier:

Do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny. Ilość soku musi być taka, aby cukier puder dobrze się w nim rozpuścił oraz aby lukier nie był zbyt rzadki. Gotowym lukrem polać zimne ciasto. Dodatkowo po wierzchu można posypać odrobiną startej skórki cytrynowej.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *