Składniki:

 

4 szklanki mąki pszennej

20 dag. cukru

1 łyżka cukru waniliowego

3 jajka

25 dag. margaryny

4 łyżeczki proszku do pieczenia

1 ,30  kg. jabłek prażonych ze słoika

2 łyżeczki przyprawy do szarlotki

3 łyżki cukru

 

Wykonanie:

 

Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, margarynę i posiekać. Zrobić dołek wbić jajka i zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować wyłożyć na  wysmarowaną blachę 24/36 cm. i posypaną bułką tartą i schłodzić. Drugą cześć ciasta włożyć do zamrażarki. Jabłka wymieszać z przyprawą i cukrem. Ciasto na blasze nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na tarce resztę ciasta. Piecz w 180 C. około 40 minut. Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *