Składniki:

 

5 jajek

1 szklanka cukru do wypieków

1i ¾ szklanki mąki ziemniaczanej

20 dag. masła lub margaryny

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1  łyżeczka cukru wanilinowego

otarta skórka cytryny

 

Wykonanie:

 

Całe jajka ubić na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jajek z cukrem. Wymieszać.Masło roztopić i gdy zacznie wrzeć wlać do pozostałych składników. Wymieszać. Formę keksówke wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przelać do formy. Powinno stanowić 2/3 formy, żeby nie wylało się w trakcie pieczenia. Piec w temperaturze 165 C. około 50 minut. Wyjąc z piekarnika, jak lekko ostygnie wyjąc z formy i posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub inną ulubioną polewą.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *