Składniki:
2 jajka
1 duży ogórek
3 pomidory
1 cebula
2 papryki zielona
15 dag. młodego zielonego bobu
10 dag. oliwek czarnych
12 filetów z anchois
1 pęczek siekanej zielonej pietruszki.
Sos vinaigrette:
1i 1/2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
4i 1/2 łyżki oliwy
1 żabek czosnku
sól
pieprz
Wykonanie:
Jaja ugotować na twardo. Bób ugotować w osolonej wodzie (około. 20 min). Odcedzić, ostudzić i obrać. Ogórek umyć i pokroić w cienkie plasterki. Pomidory umyć, pokroić w cząstki. Papryki umyć, wypestkować, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki. Oliwki wypestkować.
Sos:
Sól rozmieszać z octem lub sokiem cytrynowym. Ciągle mieszając, dodawać stopniowo oliwę. Doprawić pieprzem, dodać obrany i zmiażdżony czosnek, sos starannie wymieszać. W salaterce ułożyć przygotowane jarzyny i bób. Zalać połową sosu. Przybrać filetami z anchois, cząstkami jajek na twardo oraz zieloną pietruszką. Zalać resztą sosu i podawać.
.