Składniki:

1 kg schabu z kością

1  cebula

2  ząbki czosnku

z 1/2 cytryny sok

1/3 szklanki oleju

1 łyżka płaska  suszonego majeranku

1 łyżeczka mielonego kminku

sól

pieprz

Wykonanie:

Schab umyć, osuszyć i usunąć mięso między kościami na około 2 cm. głębokości. Mięso związać sznurkiem między każdą kością, aby ładnie trzymało kształt. Przyprawić solą i pieprzem. Olej zmieszać z sokiem z cytryny, drobno posiekaną cebulą, startym na tarce czosnkiem, majerankiem i kminkiem. W  marynacie ułożyć schab i pokryć go marynatą. Przykryć i włożyć do lodówki na 12 godzin . W czasie marynowania co jakiś czas przewracać mięso. Piekarnik rozgrzać do 230 C. Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 1 godzinę.  W połowie pieczenia odwrócić mięso.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *