Składniki:
Ciasto:
10 jajek
3/4 szklanka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanka mąki tortowej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szklanka czubata cukru
2 łyżki czubate ciemnego kakao
1/4 szklanki czekolady w proszku
Krem:
2 kremy czekoladowe do tortów
2 czubate łyżki czekolady w proszku
25 dag.masła roślinnego
Poncz:
1 i 1/2 szklanki chłodnej przegotowanej wody
cukier do smaku
2 łyżki likieru wiśniowego
Ponadto:
wiśnie w syropie
wiśnie z likieru
polewa czekoladowa
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli,ubić sztywną pianę,pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy,następnie żółtka i dalej ubijać ,na końcu dodać przesiane wymieszane obydwie mąki z proszkiem do pieczenia kakao i czekoladą, delikatnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 25×40 cm. wysmarować lekko tłuszczem,wyłożyć papierem do pieczenia. Piecz w 180 C.
Krem:
Krem zrobić wg. przepisu na opakowaniu,dodać masło,i czekoladę ,wszystko wymieszać. Upieczone ciasto przekroić wzdłuż na połowę,nasączyć ponczem,przełożyć kremem,ułożyć wiśnie z syropu następnie przykryć drugim ciastem. Górę ciasta posmarować pozostałym kremem wyłożyć pozostałymi wiśniami polać polewą czekoladową.Udekorować według uznania wisienkami lub posypać kokosem.