ROLADA Z SOCZEWICĄ

Składniki;

60 dag. łopatki wieprzowej
15 dag. soczewicy
1 mała główka kapusty włoskiej
olej
2 cebule
10 dag żółtego sera
1 jajko
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Marynata:

4 łyżki oleju
3 średniej wielkości ząbki czosnku
sól
pieprz ziołowy
1 łyżeczka świeżej posiekanej czubrycy

Wykonanie;

Soczewicę ugotuj ,osącz,1/4 rozdrobnij, wymieszaj z resztą soczewicy. Ser zetrzyj. Cebule obierz, pokrój w piórka, podsmaż na oleju. Dodaj do soczewicy z natką,żółtym serem i jajkiem wymieszaj. Przypraw farsz solą i pieprzem.Łopatkę rozetnij, rozbij i oprósz solą i pieprzem. Na środku ułóż farsz, brzegi złóż do środka zwiń w roladę i dokładnie zepnij.

Marynata;

Czosnek posiekaj, wymieszaj olej, czosnek, sól, pieprz i czubrycę. Natrzyj mięso, aby się zamacerowało. Kapustę podziel na liście,
oczyść i owiń nimi łopatkę.Ułóż w formie. Piecz 60-90 minut w temperaturze180C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *