Składniki:

Ciasto:

1/2 kg. mąki pszennej

4 dag. drożdży  świeżych

6 dag. cukru

250 ml. mleka ciepłego

Nadzienie:

10 dag.cukru

6 jajek (oddzielone żółtka od białek)

9 dag.migdałów posiekanych

15 dag.ciemnej startej czekolady

125 ml. gorącej śmietany

Do posypania:

5 dag.startej czekolady

2 łyżki cukru pudru

5 dag. cukru

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek,  pokruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać mleko. Trochę soli sypiemy na brzeg mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około15 minut.Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Nadzienie:

Cukier ubić z żółtkami, dodać migdały i czekoladę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do masy z żółtkami. Ciasto rozwałkować na prostokąt 40 x 60 cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć w rulonik. Okrągłą foremkę o średnicy 26 cm. wysmarować tłuszczem, włożyć ciasto, robiąc ślimaka. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Piekarnik nagrzać do 190C. Ciasto zalać gorącą śmietaną i piecz 50-60 minut. Po 25 minutach pieczenia, posypać cukrem i startą czekoladą. Dopiec do końca. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *