Składniki:

60 da.g mąki pszennej

5 żółtek

2/3 szklanki cukru kryształu

25 dag. masła lub margaryny

3-4 łyżki gęstej śmietanki 18%

1 cukier waniliowy

1 czubata łyżka proszku do pieczenia

Nadzienie:

2 kg. dość kwaśnych jabłek

10 dag. rodzynek

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny

Piana:

5 białek

20 dag. cukru pudru

 

Wykonanie:

 

Masło posiekać z przesianą mąką, żółtka ubić z cukrem i wanilią, dodać do posiekanej z masłem mąki, dodać następnie śmietanę, proszek i wszystko szybko zagnieść. Gotowe ciasto włożyć do lodówki, aby się schłodziło na1 godzinę .

 

Nadzienie:

 

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach włożyć do garnka, podlać kilkoma łyżkami wrzątku i dusić pod przykryciem, gdy jabłka się rozgotują, dodać 3-4 łyżki cukru, rodzynki i cynamon. Można dodać startą skórkę z cytryny i rodzynki, według własnego uznania. Prostokątną blachę do ciasta wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą. Schłodzone ciasto podzielić na 2 części – 1 musi być większa i tą większą częścią ciasta wyłożyć cienko, ale równiutko dno blaszki, na ciasto wyłożyć masę jabłkową i wstawić do nagrzanego do 180C. piekarnika na 1ominut. Ubić pianę z białek, dodać cukier puder i dalej ubijać tę masę białkową na sztywno, wyłożyć na podpieczone ciasto (wyjąć blachę z piekarnika i na gorące wyłożyć białka). Na tą piankę zetrzeć na tarce na grubych oczkach resztę schłodzonego ciasta. Wstawić z powrotem do piekarnika i piecz jeszcze około 3045 minut w takiej samej temperaturze jak na początku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *