Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
25 dag.margaryny
2/3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1/2 kg.truskawek
2/3 łyżki kakao
Piana:
4 białka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 łyżeczki soku z cytryny
Wykonanie:
Mąkę przesiać posiekać z margaryną, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną część zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika, drugą część wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tarta prostokątną blachę. Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i ułożyć na cieście przecięciem do dołu. Kakao wsypać do sitka i oprószyć truskawki.
Piana:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, ubijając wsypywać cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Wyłożyć na truskawki. Ciasto wyjęte z zamrażalnika zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać na pianie. Piecz w piekarniku 45- 60 minut. w temperaturze 180C.lub do suchego patyczka.