Składniki:
Biszkopt bakaliowy:
5 jajek
5 łyżek cukru kryształu
5 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag. skórki pomarańczowej
10 dag. rodzynek
Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier, żółtka i resztę składników, delikatnie wymieszać, wylać na większą blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą. i upiec biszkopt w nagrzanym piekarniku 180 C. ,piecz 20-25minut.
Biszkopt makowy:
5 jajek
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka sparzonego i zmielonego maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Ciasto bakaliowe zrobić tak samo jak biszkopt bakaliowy.
Ser:
1kg. sera
25 dag. masła
1budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 jajek
sok z1cytryny
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Ser, masło,cukier, utrzeć w malakserze lub makutrze,dodać żółtka, resztę składników na końcu ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać, wylać na blaszkę i upiec.
Do przełożenia:
2 galaretki z czarnej porzeczki
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i pod studzić i 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki wymieszać z rozpuszczoną galaretką i tężejącą masę porzeczkową wyłożyć na ciasto bakaliowe i przykryć wkładką serową.
Krem cytrynowy :
37 i 1/2dag.
1 szklanka cukru pudru
kilka kropli aromatu cytrynowego
1 galaretka cytrynowa
Wykonanie:
Masło utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, dodać kilka kropli aromatu cytrynowego i galaretkę cytrynowa rozpuszczona w ½ szklanki wrzącej wody. Krem cytrynowy wyłożyć na wkładkę serową i przykryć ciastem makowym. Wierzch udekorować polewa czekoladową.