Składniki:

Biszkopt bakaliowy:

5 jajek

5 łyżek cukru kryształu

5 łyżek mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

10 dag. skórki pomarańczowej

10 dag. rodzynek

Wykonanie:

Białka ubić, dodać cukier, żółtka i resztę składników, delikatnie wymieszać, wylać na większą  blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą. i upiec biszkopt w nagrzanym piekarniku 180 C. ,piecz 20-25minut.

Biszkopt makowy:

5 jajek

5 łyżek cukru

3 łyżki mąki pszennej

1 szklanka sparzonego i zmielonego maku

1/2 łyżeczki   proszku do pieczenia

Wykonanie:

Ciasto bakaliowe zrobić tak samo jak biszkopt bakaliowy.

 

Ser:

1kg. sera

25 dag. masła

1budyń śmietankowy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

6 jajek

sok z1cytryny

1 i 1/2  szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Ser, masło,cukier, utrzeć  w malakserze lub makutrze,dodać żółtka, resztę składników na końcu ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać, wylać na blaszkę i upiec.

 

Do przełożenia:

2 galaretki z czarnej porzeczki

2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki

 

Wykonanie:

 

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody i pod studzić i 2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki wymieszać z rozpuszczoną galaretką i tężejącą masę porzeczkową wyłożyć na ciasto bakaliowe i przykryć wkładką serową.

Krem cytrynowy :

37 i 1/2dag.

1 szklanka cukru pudru

kilka kropli aromatu cytrynowego

1 galaretka cytrynowa

 

Wykonanie:

Masło  utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, dodać kilka kropli aromatu cytrynowego i galaretkę cytrynowa rozpuszczona w ½ szklanki wrzącej wody. Krem cytrynowy wyłożyć na wkładkę serową i przykryć ciastem makowym. Wierzch udekorować polewa czekoladową.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *