BARSZCZ BIAŁY WIELKANOCNY NA KAPUŚCIE

Składniki:


50 dag. kiszonej kapusty
1 liść laurowy
2 białe kiełbasy surowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
garść majeranku
2 opakowania białego barszczu
3 -4 ząbki czosnku
20 dag. śmietany 18%
5 jajek
sól

pieprz

Wykonanie:

Do garnka z wodą około 1,5 litra wkładamy liść laurowy,kiełbasę i solimy. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy kiełbasę,a do wywaru wkładamy kapustę,ziele angielskie, i czosnek. Gotujemy około 30 minut.Odcedzamy a wywar zostawiamy. Kapustę możemy wykorzystać jako nadzienie do krokietów. Barszcze rozrabiamy w szklance zimnej wody i wlewamy do wywaru. Doprawiamy. Zabielamy śmietaną i wsypujemy majeranek. Gotujemy 5 minut. Kiełbasę kroimy w plasterki,a jajka gotujemy na twardo studzimy przekrawamy na cwiartki i wkładamy do talerzy z barszczykiem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *