Składniki:
6 filetów śledziowych
2 duże cebule
10 dag .moreli suszonych
5 dag. rodzynek
1 szklanka przecieru pomidorowego
1/4 szklanki oleju
2 liscie laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu czarnego
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta pieprzu
Wykonanie:
Śledzie opłukać zalać zimną wodą moczyć 4 godziny . Śledzie dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. cebulę pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć cebulę i lekko zeszklić co jakiś czas mieszając. następnie wlać przecier pomidorowy i 1/2 szklanki wody, dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem,dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając około15 minut, dodać rodzynki i pokrojone morele. Dusić kolejne 5 minut. Sos przestudzić wymieszaj dokładnie z wymoczonymi śledziami i odstaw do lodówki pod przykryciem. Spożywać na następny dzień .