Składniki:

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki tortowej

6 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

śliwki

cukier puder

Wykonanie:

Masło ubić z żółtkami i cukrem na puszystą pianę. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy i delikatnie wymieszać.Śliwki wydrylować, poprzecinać na pół i układać jedna obok drugiej skórkami na ciasto.Ciasto 2/3 układamy na wysmarowaną masłem i posypaną mąką lub bułka tarta blachę .Śliwki układamy jedną obok drugiej wydrylowane częścią do góry i na to ścieramy na dużej tarce 1/3 pozostałego ciasta. Pieczemy około 40 minut w nagrzanym piekarniku 180 C. Po upieczeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *