ŚLEDZIE W OLEJU PO POLSKU

Składniki:

1 kg filetów śledziowych

4 cebule kolorowe

2 listki laurowe

kilka ziaren pieprzu

kilka ziaren ziela angielskiego

kilka ziaren gorczycy

olej

cytryna

 

Wykonanie:

 

Filety moczyć wg. Uznania.Cebule pokroić w piórka i zalać na 5 minut wrzącą wodą. Można tylko przelać wrzątkiem na sicie. Przełożyć do naczynia i posypać łyżką cukru. Dodać 2-3 łyżki oleju. Wymieszać dokładnie. W szklanym słoju lub kamionkowym garnku układać warstwami pokrojone śledzie i cebulę. Każdą warstwę skropić sokiem z cytryny lub octu. Między warstwy włożyć liście laurowe, pieprz , ziele i plastry cytryny. Całość zalać olejem. Odstawić na dwa dni.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *