Składniki:
4 szklanki mąki
37 i 1/2 dag. margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
6 żółtek
1 proszek do pieczenia
1 cukier waniliowy
Piana:
6 białek
1 szklanka cukru
Dodatkowo:
1 krem karpatkowy
orzechy jak ktoś chce
1 kieliszek wódki
1 tabliczka czekolady
1łyżka masła
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Rozłożyć je na 2 blachy,wyłożone papierem do pieczenia. Każdy placek posmarować powidłami. Grubość zależy od upodobania. Na powidła wyłożyć warstwę piany ubitej z białek i szklanki cukru. Można posypać orzechami. Obie blachy, jak wejdą na raz, do pieca wkładamy na 50 minut do nagrzanego piekarnika 180C.. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Na jeden placek wylać krem karpatkowy ugotowany według instrukcji na opakowaniu, Dodać wódkę wymieszać. Na krem położyć drugi placek, ale odwrócony orzechami do kremu. Całość polać polewą rozpuścić tabliczkę czekolady z odrobina masła.