Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
1 i 1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
Owoce:
2 szklanki owoców mogą być maliny, jeżyny ,jagody
Masa:
3 jogurty greckie po 400 g. lub zamiast jogurtów można użyć śmietany 18%
5 białek
1 i 1/4 szklanki cukru
2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier, dodajemy margarynę to wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do zamrażalnika a drugą część ciasta wykładamy na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tartą .
Masa:
Białka ubijamy i dodajemy cukier, wsypujemy budynie, proszek do pieczenia, oraz mąkę ziemniaczaną.Na koniec dodajemy jogurty i delikatnie mieszamy łyżką, aby piana nie opadła.Masę wylewamy na ciasto, rozkładamy owoce.Na wierzch trzemy resztę ciasta na grubej tarce.. Pieczemy45- 50 minut w 180C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.