CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
Masa truskawkowa:
2 galaretki truskawkowe po 75 g każda
1 śmietanka śnieżka 60 g.
1 i 1/2 szklanki oczyszczonych i pokrojonych truskawek
200 ml. zimnego mleka
cukier puder do posypania
Wykonanie:

 

Białka oddzielić od żółtek ubić z odrobiną soli na sztywno . Dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać, dodać żółtka.
Na końcu wsypać mąkę przesianą wymieszaną proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Tortownicę posmarować lekko masłem wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C. Piec około 35-40 minut. Zimny biszkopt przekroić na pół, wylać tężejącą masę truskawkową, przykryć drugą połową ciasta, lekko docisnąć i wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Masy truskawkowa:
Zimne mleko ubić ze śnieżką na sztywno, dodać rozpuszczone 2 galaretki w 400 ml. wrzącej wody galaretki powinny być zimne i lekko tężejące, zanim wlejemy je do ubitej śnieżki z mlekiem. Masę ubijać widełkami do piany aż zacznie powiększać swoją objętość. Następnie dodać pokrojone truskawki i lekko wymieszać łyżką. Masa jest gotowa do wylania na ciasto.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *