Składniki;
1 kg. ziemniaków
1/2 kg. mięsa mielonego
20 dag. sera żółtego
20 dag. pieczarek
400 ml.śmietany
2 jajka
4 średnie cebule
olej do smażenia
sól
pieprz
Wykonanie;
Ziemniaki od zagotowania gotować 10 minut po czym odlać wodę i zalać zimną.Cebulę podsmażyć na patelni dodać pokrojone w plasterki pieczarki i mięso,dusić do odparowania soku,posolić,popieprzyć do smaku. Brytfankę wysmarować olejem,ziemniaki pokroić na grubsze plasterki-poukładać,posolić na to wyłożyć podsmażone mięso z cebulką i pieczarkami,ziemniaki. Jajka lekko roztrzepać widelcem dodać śmietanę i ser starty na dużych oczkach.Wszystko razem dokładnie wymieszać,zalać zapiekankę.
Wstawić do piekarnika na 200 C. i piec do zrumienienia.