Składniki;
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Środek do przełożenia;
1/2 litra kwaśnej śmietany 18 %
10 truskawek pokroić na małe części
Śmietana;
250 ml. słodkiej śmietany
1i 1/2 łyżki cukru
truskawki do dekoracji
Wykonanie;
Ubić mikserem całe jajka z cukrem do białości . Do masy wsypać przesiane mąki ,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać . Przełożyć ciasto do średniej okrągłej tortownicy z odpinanym brzegiem .Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 C. około35- 40 minut lub do suchego patyczka.Ciasto wyciągnąć szybko z piekarnika odpiąć brzeg gorącej formy. Kroić gorące ciasto na dwie części. Zdjąć górę ciasta. Dół zostawić na blasze, przypiąć brzeg formy z powrotem. I na to gorące ciasto wyłożyć 18 % kwaśną śmietanę wymieszaną z cząstkami truskawek . Rozsmarować równo śmietanę i nałożyć uprzednio odcięta górną warstwę ciasta i lekko docisnąć. Wszystko robić bardzo szybko aby biszkopt nie wystygł. Pozostawić tak przełożone ciasto do całkowitego wystygnięcia . Ubić słodką śmietanę z cukrem i posmarować nią całe ciasto i boki . Udekorować truskawkami .