Składniki;
1 kg.wiaderko twarogu Piątnica
3/4 szklanki cukru
25 dag.masła
4 łyżeczki cukru waniliowego
8-9 jajek zależy od wielkości
1 budyń waniliowy bez cukru
3 łyżki płaskie kaszy manny
sok z 1/2 cytryny
kilka kropli zapachu śmietankowego
zapach arakowy
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
Wykonanie;
Masło utrzeć z cukrami dodając po jednym żółtku,dobrze ucierając i dodawać po łyżce twarogu,na koniec budyń z proszkiem,zapachy i sok z cytryny bakalie wymieszane w mące. Z białek ubić piane ze szczyptą soli i dodać do masy serowej mieszając drewnianą łyżką.Wylać na blaszkę wysmarowaną margaryną i lekko posypaną bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 C.wstawić sernik piec 50 -60 minut .Po upieczeniu zostawić sernik w kuchence na około 2 godziny .Zimny sernik posmarować dżemem wiśniowym lub konfiturą i polać polewą i udekorować wiórkami kokosowymi.
Polewa:
1/3 kostki masła lub margaryny
4 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka wody
Dodatkowo;
wiórki kokosowe
Wszystkie składniki dać do rondelka i podgrzewać nie dopuszczając do gotowania,lekko ostudzoną polewą polać po dżemie rozsmarować i posypać wiórkami kokosowymi.