Składniki;
1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki czekolady w proszku
2 łyżki rumu
3/4 szklanki cukru
Krem:
1i 1/2 szklanki mleka
1 budyń czekoladowy bez cukru
20 dag. masła
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
tabliczka gorzkiej czekolady
50 ml. wiśniówki
3 łyżki zmielonych migdałów
gotowa polewa czekoladowa do dekoracji
Wykonanie;
Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij sztywną pianę, żółtka utrzyj z cukrem i rumem, delikatnie wymieszaj z pianą. Nie przerywając mieszania stopniowo dodawaj obie przesiane mąki, proszek do pieczenia i startą czekoladę. Piecz w tortownicy w nagrzanym piekarniku 50 minut w temperaturze170 C. ostudzone ciasto pokrój na 3 krążki.
Krem;
Budyń ugotuj na mleku, przestudź, dodaj żółtka oraz cukier, starannie wymieszaj. Masło utrzyj na puszystą masę, dodając zimny budyń, wiśniówkę i startą czekoladę. 5 łyżek kremu odłóż. Pozostałym posmaruj 2 placki, posypując wierzch każdego warstwą mielonych migdałów. Przełożone kremem placki złóż jeden na drugi, wierzch i boki ciasta posmaruj cienką warstwą pozostałego kremu. Polewę rozpuść, gorącą najpierw posmaruj brzegi tortu, później pozostałą szybko wylej na środek ciasta, lekko rozprowadź pędzlem. Udekoruj według uznania, wstaw do lodówki.