Składniki;
1/kg. mąki pszennej
25 dag. margaryny
5 dag. drożdży
2 jajka
1/2 szklanki ciepłego mleka
3 czubate łyżki cukru
masa makowa (gotowa lub zrobić samemu)
Wykonanie;
Margarynę roztopić. Jajka z cukrem wymieszać na jednolitą masę. Zaczyn: Drożdże zasypać łyżką mąki i cukru, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę, jajka, ostudzoną margarynę wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto, aż zacznie odstawać od ręki. Wrzucić do zimnej wody i poczekać, aż wypłynie. Wtedy jeszcze raz wyrobić. Podzielić na mniejsze części. Każdą z nich osobno rozwałkować na prostokąt. Posmarować białkiem. Wyłożyć masę makową i zrolować. Odstawić do wyrośnięcia. Piec około 30 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu polukrować.