Składniki;
25 dag. mąki krupczatki
10 dag. margaryny lub masła
2 łyżki kakao
15 dag. cukru pudru
pół szklanki mleka
3 jajka
cukier waniliowy
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
Masa:
25 dag. masła
20 dag. cukru pudru
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
kilka kropli aromatu waniliowego
Wykonanie;
Masło utrzeć z cukrem pudrem,cukrem waniliowymi żółtkami.Wymieszać mąkę i kakao z proszkiem do pieczenia.Dalej ucierając stopniowo dodawać mąkę na przemian z ciepłym mlekiem. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitą pianą.Wylać ciasto na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułką tarta i piec 30 minut w nagrzanym piekarniku 200 C.Ciasto ostudzić.
Masa;
Masło utrzeć z cukrem i aromatem na puch,ciągle ucierając dodawać śmietanę.Gotowa masę rozsmarować na cieście.Ciasto polać polewą czekoladową .