Składniki;
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa;
1litr śmietany kremówki 36%
2 serki mascarpone
1 słoik dżemu z wiśni
1 szklanka soku wiśniowego
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Polewa:
2 mleczne czekolady
1/3 litra śmietany 30%
1 łyżka masła
Wykonanie;
Podgrzej olej i wymieszaj z kakao. Ubij białka z cukrem, dodaj resztę składników,wlej ostudzony olej z kakao wymieszaj.wylej ciasto na blaszkę wysmarowaną i posypaną bułka tarta lub wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku 30 minut w 170 C.Po wystudzeniu ciasto przekroi wzdłuż na 2 części.
Masa:
Śmietanę ubij z cukrem pudrem,dodaj serki mascarpone i przestudzoną rozpuszczoną żelatynę. Biszkopt nasącz sokiem, posmaruj dżemem. Wyłóż masę na ciasto wyrównaj i wstaw do zamrażarki na 3-4 minuty. Przykryj drugim blatem, nasącz sokiem, posmaruj dżemem. Zalej polewą i schłodź.
Polewa;
Czekolady rozpuścić z masłem na parze ostudzić i wymieszać ze śmietaną.Udekorować wisienkami według swojego pomysłu.