Składniki;
70 dag. surowej szynki wieprzowej
10 zielonych średnich oliwek
1 pomidor
10 dag. sera mozzarella
8 łyżek rosołu lub bulionu rosołowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka klasycznej marynaty do mięs
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżka świeżego tymianku
pieprz
Wykonanie;
Mięso umyj, osusz, rozbij tłuczkiem (jeśli szynka jest gruba, to okrój ją i rozłóż tak,aby mieć płat mięsa dający się spiąć po napełnieniu). Oliwę wymieszaj z granulowanym czosnkiem, pieprzem i marynatą do mięs. Powstałą masą posmaruj szynkę z obydwu stroni wstaw na godzinę do lodówki aby przeszła wszystkimi marynatami .Oliwki przekrój na pół, mozzarellę pokrój na plasterki, pomidor obierz, pokrój na ćwiartki. Na środku mięsa rozłóż pomidora, oliwki i połowę sera.Zwiń roladę mięso zepnij wykałaczkami i przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej rosołem, posyp tymiankiem, przykryj. Piecz 50 minut w temperaturze 200C. Na mięsie ułóż pozostałą mozzarellę i zapiekaj jeszcze 10 minut.