Składniki:
20 dag. ryżu do risotta (średnioziarnistego)
600 ml. mleka
1 cukier wanilinowy
2 łyżki masła
Sos:
4-5 winnych jabłek
2 gruszki
1 banan
1/2 cytryny
2 łyżki masła
100 ml. śmietany kremówki
cynamon mielony
szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie;
Ryż dokładnie wypłucz, odsącz. Mleko zagotuj z cukrem wanilinowym.Ryż przesmaż na maśle, podlej 1/4 mleka i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Wtedy dodaj następną porcję mleka i znów gotuj, aż wchłonie cały płyn. W ten sposób gotuj ryż, aż będzie miękki i sprężysty i zużyjesz całe mleko. Owoce obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w dużą kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Przesmaż na maśle, zalej śmietaną kremówką,podduś, aż zaczną się rozpadać. Dopraw cynamonem i gałką. Wyłóż na ryż, możesz posypać podprażonymi migdałami w płatkach.