Składniki;
1/2 szklanki mleka
3i 1/2 dag. masła
1 żółtko
3 łyżki cukru
4 g. drożdży instant
25 dag. mąki pszennej
sól
20 dag. owoców kandyzowanych
5 dag. orzechów
7 dag. suszonej żurawiny
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryn
woda
Wykonanie;
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj drożdże, cukier i szczyptę
soli. wymieszaj. Mleko i masło podgrzej,lekko ostudzi wlej do miski, a następnie dodaj żółtko. Wyrób na elastyczne ciasto.
Odstaw na około 45 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto lekko zagnieć, rozwałkuj na kwadrat o boku 28 cm. Rozsyp na nim równą warstwę owoców, żurawiny i pokrojonych orzechów (odłóż trochę do dekoracji). Ciasno zwiń jak roladę. Struclę piecz około 30 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170C.
Lukier:
Cukier utrzyj z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami gorącej wody (powinien być gęsty). Posmaruj nim ciasto i obficie posyp owocami.