Ciasto:
2 dag. drożdży świeżych
1kg. Mąki pszennej
1/2 litra gęstej śmietany 18%
8 żółtek
25 dag. masła
cukier
mleko
Krem:
1/2 kg. masła
1 szklanka cukru pudru
6 żółtek
Ponadto:
tłuszcz do posmarowania rurek
Wykonanie;
Ciasto:
Drożdże rozetrzyj z odrobiną mąki. Zimne masło i mąkę posiekaj, dodaj drożdże, śmietanę i żółtka, posiekaj, zagnieć. Podziel na kilka części. Każdą rozwałkowuj na cienki placek, pokrój na paski. Foremki do rurek natłuść, owiń paski ciasta, zaczynając od cieńszego końca. Posmaruj odrobiną mleka i obtocz w cukrze. Piecz w nagrzanym piekarniku około 15 minut w 180C. Jeszcze gorące zdejmij z rurek.
Krem:
Przed przystąpieniem robienia kremu całe jajka sparz dobrze gorąca wodą. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodając żółtka. Masę przełóż do szprycy i napełnij nią ostudzone rurki.Schłodź. Najlepsze są na drugi dzień.