Ciasto;
90 dag. mąki tortowej
1/2 litra mleka
1/4 szklanki oleju
3 żółtka (jak małe to4)
1 łyżka soli
Wykonanie;
Mleko, olej, sól podgrzać do temperatury pokojowej, przelać do miski. Dodać porcjami mąkę,roztrzepane żółtka i rękoma wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto nie może kleić się do rąk, po przecięciu muszą być widoczne dziurki jak w serze.
Uformować kulę, włożyć do miski.przykryć ściereczką i odstawić
na minimum 30 minut.
Farsz;
3 kg. Pieczarek
2 średnie cebule
1 główka czosnku
3 żółtka
3 łyżki bułki tartej
1- 2 łyżki soku z cytryny do skropienia pieczarek
sól
pieprz
czosnek granulowany do smaku
olej do smażenia
Wykonanie;
Pieczarki umyć, pokroić w ćwierć plasterki,skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju,smażyć pieczarki do całkowitego o pieczarki i warzywa zemleć maszynką o drobnych oczkach,przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki farszu, przyprawić do smaku przyprawami i dokładnie wymieszać. Lepiej jest farsz przygotować dzień wcześniej.Porcjami rozwałkowywać ciasto na grubość około 3 mm. Wycinać krążki za pomocą szklanki. Na krążek wkładać
porcję farszu i sklejać brzegi. Pieróg na palcu uformować w uszko i końcówki boczne skleić.W garnku zagotować wodę przyprawioną solą, wlać 3 łyżki oleju i porcjami wkładać uszka. Gotować na wolnym ogniu do ich wypłynięcia, wyjąć, przelać
zimną wodą, włożyć na tacę wysmarowaną olejem, przestudzić, jeśli przygotowujemy wcześniej celem zamrożenia. Uszka tak przygotowane są mięciutkie, nie tracą na wartości nawet po zamrożeniu. Polecam jako dodatek do barszczu.