Składniki;
4 ziemniaki (po około 20 dag.)
70 dag. filetu z piersi indyka
40 dag. cukinii
10 dag. orzeszków ziemnych (niesolonych)
8 dag. bułki tartej
1 jajko
5 dag. mąki pszennej
pieprz
4 łyżki oleju
2 dag. masła
40 dag. kwaśnej śmietany
cząstki limonki do dekoracji
Wykonanie;
Ziemniaki (jednakowej wielkości) porządnie wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200C. Piec około 60 minut. Filet z indyka oczyścić, p o kroić na 4 plastry. Rozbić je między dwoma kawałkami folii spożywczej (mięso nie będzie pryskać). Cukinię umyć, odciąć końce, resztę pokroić w słupki.Orzeszki ziemne drobno posiekać, wymieszać z tartą bułką i wysypać na płaski talerz.Jajko wbić na głęboki talerz, roztrzepać ze szczyptą pieprzu i soli. Sznycle najpierw oprószyć mąką,następnie panierować w jajku i orzechach z bułką tartą. Smażyć na rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony.Masło rozgrzać w garnku ,podsmażyć cukinię. Posypać solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, dusić 4 minuty. Sznycle osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z pieczonymi ziemniakami, jarzynką z cukinii i kwaśną śmietaną. Danie udekorować cząstkami limonki.