Składniki:
Ciasto:
75 dag. twarogu
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
2 szklanki mąki
proszek do pieczenia
tłuszcz do formy
Na krem i polewę:
4 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
20 dag, wiórków kokosowych
10-12 jabłek
20 dag. konfitury morelowej
1 słoiczek borówek lub wiśni
Wykonanie:
Wymieszać na gładkie ciasto z twarogiem, mlekiem, olejem, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypać do twarogu. Całość dokładnie zmiksować. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną dużą i płaską blachę do pieczenia. Rozbić jajka. Wymieszać żółtka, kwaśną śmietanę, 10 dag. cukru i 10 dag. wiórków kokosowych, a następnie posmarować otrzymaną masą ciasto. Obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić na krążki. Ułożyć na cieście. Blachę włożyć do rozgrzanego do temperatury 200C piekarnika i piec 30 minut. Rozgrzać konfiturę morelową, następnie przetrzeć ją przez sitko. Ubić na sztywno białka, dosypując równomiernie cukier. Domieszać resztę wiórków kokosowych. Masę kokosową ostrożnie przelać do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyjąć ciasto z piekarnika. Jabłka posmarować konfiturą. Między jabłkami wykonać szprycą nieduże kokosowe kleksy. Piec w tej samej temperaturze jeszcze 10 minut (aż masa kokosowa lekko się przyrumieni). Gotowe ciasto udekorować borówkami lub wiśniami,układając je na środkach jabłek. Ciasto wystudzić.