CIASTO JABŁKOWO -KOKOSOWE

Składniki:

 

Ciasto:

75 dag. twarogu

6 łyżek mleka

6 łyżek oleju

4 łyżki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

szczypta soli

2 szklanki mąki

proszek do pieczenia

tłuszcz do formy

Na krem i polewę:

4 jajka

1 szklanka kwaśnej śmietany

20 dag, wiórków kokosowych

10-12 jabłek

20 dag. konfitury morelowej

1 słoiczek borówek lub wiśni

Wykonanie:

Wymieszać na gładkie ciasto z twarogiem, mlekiem, olejem, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia i wsypać do twarogu. Całość dokładnie zmiksować. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną dużą i płaską blachę do    pieczenia. Rozbić jajka. Wymieszać żółtka, kwaśną śmietanę, 10 dag. cukru i 10 dag. wiórków kokosowych, a następnie posmarować otrzymaną masą ciasto. Obrać jabłka, wykroić gniazda nasienne i pokroić na krążki. Ułożyć na cieście. Blachę włożyć do rozgrzanego do temperatury 200C piekarnika i piec 30 minut. Rozgrzać konfiturę morelową, następnie przetrzeć ją przez sitko. Ubić na sztywno białka, dosypując równomiernie cukier. Domieszać resztę wiórków kokosowych. Masę kokosową ostrożnie przelać do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyjąć ciasto z piekarnika. Jabłka posmarować konfiturą. Między jabłkami wykonać szprycą nieduże kokosowe kleksy. Piec w tej samej temperaturze jeszcze 10 minut (aż masa kokosowa lekko się przyrumieni). Gotowe ciasto udekorować borówkami lub wiśniami,układając je na środkach jabłek. Ciasto wystudzić.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *