CIASTO MARCHWIOWO-MIGDAŁOWE

Składniki;

600 g. marchwi
6 jajek
200 g. cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
50 ml .mleka
250 g. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
350 g. zmielonych migdałów
1 0 0 g. skorki pomarańczowej smażonej w cukrze
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie;

Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Oddzielone od białek żółtka utrzyj mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj mleko. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, migdałami, skórką i cynamonem. Wlej masę jajeczną, zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie połącz z masą. Wyłóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Piecz 40 minut w 180C.Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *